ACVV

AcronymDefinition
ACVVAfrikaanse Christelike Vroue Vereeniging (Worcester, South Africa)
Copyright 1988-2018 AcronymFinder.com, All rights reserved.
References in periodicals archive ?
Hoewel het gevaarlijk is om--zoals mannelijke letterkundigen soms schijnen te doen--alle schrijfsters uit een bepaalde periode te reduceren tot een homogene en dus makkelijk verwaarloosbare categorie, lijkt het toch gerechtvaardigd om te stellen dat veel van deze schrijfsters en hun lezeressen lid waren van de verschillende vrouwenverenigingen, zoals de ACVV en de Suid-Afrikaanse Vrouwe Federasie (SAVF), die na de Anglo-Boerenoorlog werden opgericht om de armoede onder de Afrikaners te verzachten.
In het verhaal "Prente" geeft Mabel Jansen een literaire verwerking van een van de kernpunten van het beleid van het ACVV, de SAVF en andere vrouwenorganisaties, namelijk de opvoeding van jonge vrouwen tot waardige moeders van het volk, met name daar waar de gevaren het grootst geacht werden--in de stad.
Het loont dus de moeite om deze teksten te vergelijken met, bijvoorbeeld, de studies van Lou-Marie Kruger over Die Boerevrou en van Marijke du Toit over de ACVV. Ook deze verhalen en romans droegen bij tot de constructie van het--overigens uiterst rekbare--Afrikaner-nationalistische discours, met al zijn mooie en minder mooie kanten.