Gec pretermlerin zamaninda dogmus bebeklerle karsilastirilmasinda; sezaryen ile dogum, ve YYBB'ye yatis orani gec preterm bebeklerde istatiksel olarak anlamli derecede yuksek bulundu (Tablo 1).
Gec preterm bebeklerin zamaninda dogmus bebeklere kiyasla YYBB'de bakim gereksinimlerinin ve YYBB'de kalis surelerinin daha yuksek oldugu bildirilmektedir (15).
Baska merkezden sevkle gelen olgularin
YYBB'ye alinma sirasindaki vucut isisi ortalama 36,7 [+ or -] 0,7[degrees]C idi.
Yenidogan hastalik oranlari; gebelik haftasi ve APGAR skorlari arasindaki iliski; APGAR skorlari ile YYBB gereksinimi, PBV, SSS, sepsis ve VIK arasindaki iliski; toplam yenidogan olum orani; gebelik yasina ozgu yenidogan olum oranlari; sure ile YYBB gereksinimi, SSS, sepsis ve yenidogan olum oranlari arasindaki iliski; dogum sekli ile YYBB gereksinimi, perinatal asfiksi, VIK ve sepsis oranlari arasindaki iliski arastirildi.
Tum PEMR olgularinda YYBB ve PBV gereksinimi, SSS, sepsis ve VIK gelisiminin gebelik haftasina gore dagilimi Tablo 1'de gorulmektedir.
Ulkemizde yenidogan klinigi ve
YYBB'de HE sikligi ile ilgili cok az calisma vardir (2,11), ayrica dogum agirligina gore, hastanede yatis sureleri ve olum oraninin dikkate alinarak degerlendirildigi bir calismaya rastlanamamistir.
Uygun sartlarin saglanamadigi, ornegin kardiyovaskuler cerrahi birimi bulunmayan
YYBB'lerde erken dogmus bebeklerde PDA'nin cerrahi tedavi seceneklerinden birisi de yatakbasi PDA kapatilmasidir (7,8).
Hastane enfeksiyonlarini onlemede dogum odasi ve
YYBB'nin florasi, saglik calisani sayisi ve bilgisi, uygulanan enfeksiyon kontrol yontemleri, antibiyotik kullanim politikasi en onemli etkenlerdir.
Bu sebeple
YYBB'de temel bakim hizmetlerinin basinda gelen vucut isisinin duzenli ve dogru teknikle izlemi oldukca onem kazanmaktadir.
Ocak 2003-Aralik 2004 tarihleri arasinda
YYBB'de izlenen 32 gestasyon haftasinin (GH) altinda dogan bebeklerin bilgilerine birimimizin veri tabanindan ulasildi.
Belirlenen bir yillik surede
YYBB'de 782 bebek yatarak tedavi edildi.
Iki yillik surede (Ocak 2006-Aralik 2008) hastanemiz
YYBB'ye hipernatremik dehidratasyon tanisiyla yatisi yapilan zamaninda dogmus yenidoganlar ileriye donuk olarak incelendi.